
14 grudnia 2025 r (niedziela) Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi oraz Powiat Wyszkowski zapraszają na „III Kurpiowski Kiermasz Bożonarodzeniowy”.
Od godziny 12.00 do 19:00 w Hali sportowej przy CEZiU ”Kopernik” w Wyszkowie czekać będzie na Państwa moc wrażeń - to wyjątkowe wydarzenie przeniesie zebranych w świat tradycji Bożonarodzeniowej.
Dla wszystkich, którzy chcą zgłębić tajniki tworzenia tradycyjnych ozdób choinkowych, przygotowaliśmy warsztaty tematyczne- To bezcenna możliwość uczestnictwa w warsztatach i spotkaniach ze sztuką ludową. Do Wyszkowa zawitają najznamienitsi twórcy i twórczynie ludowe z terenów Puszczy Zielonej i Puszczy Białej, Warmii i Mazur oraz Podlasia- będą oferowali wyroby unikatowe, których nie znajdziemy w tradycyjnych sklepach.
Na ten wyjątkowy dzień zaplanowaliśmy degustację i sprzedaż ciast oraz potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z Kurpi Puszczy Białej i Zielonej, a wszystko w klimacie motywu przewodniego wydarzenia, czyli zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.
Jak na Kiermasz Bożonarodzeniowy przystało, nie może zabraknąć kolęd! Najpiękniejsze pieśni świąteczne zagrają i zaśpiewają dla nas: Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP w Wyszkowie, Kapela „OBEREK z Wyszkowa, Autorska Szkoła Artystyczna Magdaleny Kamińskiej pod kierunkiem Aleksandry Puczyńskiej z Wyszkowa, Zespół ”Osnowa” działający przy MDK Szczytnie, Zespół Pieśni i Tańca Wyszków, Iskry Dźwięków z Wyszkowa oraz Zespół Pieśni i Tańca „Sokołowianie” działający przy Sokołowskim Ośrodku Kultury.
W programie również wspólne śpiewanie kolęd, ubieranie "etno choinki" w ozdoby wykonane podczas warsztatów oraz wizyta prawdziwego Świętego Mikołaja! Będzie to wspaniała okazja, by wspólnie powrócić do korzeni naszej tradycji i kultury.
WSTĘP WOLNY!
Serdecznie zapraszamy!
W dniach 26 – 27 września 2023r. w naszej szkole odbył się Festyn Zdrowia po hasłem „Żyj smacznie, zdrowo i kolorowo”. W pierwszym dniu festynu uczennice klas IV technikum i liceum zaprezentowały wszystkim klasom piramidę zdrowego żywienia i związane z tym zasady. Natomiast 27 września na korytarzu głównym zorganizowano poczęstunek zdrowej, smacznej i kolorowej żywności. Chętna młodzież przynosiła do szkoły plony z własnych sadów i ogrodów. Były to jabłka, gruszki, śliwki, winogrona, dynie, ogórki, pomidory, kabaczki, pomidorki koktajlowe, marchewki, melony, arbuzy, rzodkiewki i maliny. Podczas festynu młodzież wykazała się kreatywnością i zaskoczyła własnymi wyrobami. Były to smaczne, zdrowe i kolorowe sałatki, desery, babeczki oraz przeróżne ciasta tj.: serniki, pierniki, makowce, ze śliwkami, szarlotki a nawet ciasto salceson. Ponadto młodzież zaprezentowała smaczny blok i zjawiskowe kanapki na smacznym domowym pieczywie.
Organizatorem w/w przedsięwzięcia była Pani Anna Gładkowska, która serdecznie dziękuje Dyrekcji i wszystkim nauczycielom oraz Radzie Rodziców za pomoc w organizacji tego dnia. Szczególne podziękowania kieruję do młodzieży CEZiU „ Kopernik”, która podzieliła się tym co miała z całą społecznością szkolną.








